Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Yeni trend “Kalbimi Seviyorum Fast Food Yemiyorum” « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Yeni trend “Kalbimi Seviyorum Fast Food Yemiyorum” Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, “bugünün fast food yiyen çocukları, 20 yıl sonra kalp hastası olacaklar” dedi.

Şişli Belediyesi, Metabolik Sendrom Derneği, Memorial Hastanesi ve Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesince başlatılan “Kalbimi Seviyorum Fast Food Yemiyorum” kampanyası, basın toplantısıyla tanıtıldı.
Memorial Hastanesi konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan hastanenin Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, ülkenin geleceği olan çocuklar için bir sosyal sorumluluk projesiyle yola çıktıklarını söyledi.

Espriyle, “Kalp Damar Cerrahisi bölümü olarak aslında kendilerine hainlik ettiklerini” belirten Sönmez, “Diyoruz ki, bu çocuklar bize gelmesinler, hasta olmasınlar. Çünkü bugünün fast food yiyen çocukları, 20 yıl sonra kalp hastası olacaklar” dedi.

Projenin logosunu “gözleri zeytin ve ağzı balıktan oluşan gülen yüz” olarak belirlediklerini anlatan Prof. Dr. Sönmez, bu rozeti Şişli’deki bütün ilköğretim çocuklarına dağıtacaklarını bildirdi.



Prof. Dr. Sönmez, Şişli bölgesini, “Şişli Belediyesince daha önce başlatılan sigarasız restoranlar projesinin tepki görmesine rağmen başarıya ulaşması” nedeniyle pilot bölge olarak seçtiklerini söyledi. Kampanyanın da mutlaka tepki göreceğini dile getiren Prof. Dr. Sönmez, şöyle konuştu:
“Biz, fast food dükkanları kapansın demiyoruz. Biz, fast food dükkanlarında çocuklara sağlıklı mönüler verilsin istiyoruz. Oyuncaklarla, promosyonlarla çocukları kandırıyorlar. Gene kandırmaya devam etsinler ama balıkburger, sebzeburger ve salata yemeyi alışkanlık haline getirsinler. Erişkin yaştan sonra kimseyi engelleyemeyiz, onun tercihidir yiyebilir ama ilköğretim çağındaki çocukları bizler hekim olarak koruma altına almak zorundayız. Fast food yüzde 40-60 arasında içyağı taşımaktadır. İçyağı, çikolatadaki kakao yağı gibi ciddi alışkanlık yapmaktadır.”

ÇOCUKLARDA OBEZİTE
Obezitenin, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da bir sorun olarak ortaya çıktığını ifade eden Metabolik Sendrom Derneği İkinci Başkanı Doç. Dr. Yüksel Altuntaş, kalp-damar hastalıklarından ölümlerin 20’li yaşlara inmeye başladığını söyledi.

Doç. Dr. Altuntaş, metabolik sendromun çok sayıda koroner kalp ve damar hastalığına yol açan 4 faktörün bir araya geldiği bir grup hastalık olduğunu anlatarak, “Bunlar şeker hastalığı veya şekere yatkınlık, şişmanlık, yüksek kan yağları ve yüksek tansiyon. Bu 4 unsurdan oluşan hastalığın adı metabolik sendrom, diğer adıyla ölümcül dörtlü” diye konuştu.

Doç. Dr. Altuntaş, şunları kaydetti:
“Çocuklarda çok atlanan bir konuydu. Biz çocukları tombul olarak görüyorduk, yemeye zorluyorduk. Bu çocuklarda yüksek tansiyon, yüksek kan yağları olduğunu düşünmek çok zor ama sonuç gösterdi ki dünyada, çocuklarda da metabolik sendrom artıyor. Çocuklarda da artık damar sertliği başlıyor. Çocuklardaki yüksek tansiyon da atlanan, hekimlerin de düşünemediği bir durum. Fakat görülmüş ki kilolu çocukların 3’te 1’i, şişman gençlerin de yarısında yüksek tansiyon vardır. Bu yüksek tansiyon, ciddi biçimde, arkasından gelecek şeker hastalığıyla birlikte ileride 30’lu yaşlarda kalp-damar hastalığı riskini artırmakta.”

Doç. Dr. Yüksek Altuntaş, aralarında Ukrayna ve Letonya’nın bulunduğu bazı ülkelerin okullarda fast food yiyeceklerin yasaklandığını, bu konuda Türkiye’den de umutlu olduklarını sözlerine ekledi.



  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Yeni trend “Kalbimi Seviyorum Fast Food Yemiyorum”

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Yeni trend “Kalbimi Seviyorum Fast Food Yemiyorum”